Free counter and web stats

21.3.07

........próximo domingo.......

El pròxim diumenge, 25 de març, es commemora el 50è aniversari de la signatura del tractat de Roma, l'embrió de l'actual Unió Europea. Al llarg de mig segle, el "club" ha passat de 6 a 27 membres i ha suposat, sens dubte, un experiment polític i econòmic sense precedents en la història de la humanitat. Però Europa, ara, està passant la crisi dels 50 anys?.

El reportatge "Oh Europa!" ha volgut acostar-se a diferents ciutadans europeus per viure, a través d'ells, alguns dels canvis més substancials que hi ha hagut al continent en aquest mig segle d'història. < "El primer èxit de la Unió Europea és la pau. Si estem junts no ens atacarem mai més", ens diuen dos exveterans de guerra alsacians que van lluitar a la Segona Guerra Mundial. Ells i els seus avantpassats han viscut, en pell pròpia, el drama de les confrontacions bèl·liques entre França i Alemanya. "La caiguda del mur de Berlín va obrir la porta a una Europa nova" explica Hagen Koch, l'home encarregat de dissenyar per on havia de passar el mur que durant gairebé 3 dècades va separar dues maneres de veure Europa i el món. Ara Europa està unida, comparteix moneda i fronteres i viu en pau. Però a vegades es mostra insegura sobre el seu futur. És governable una comunitat de 27 països, alguns molts diferents, i prop de 500 milions d'habitants? És compatible tanta diversitat amb la presa conjunta de decisions? S'ha de canviar la manera de funcionar? Què passarà amb la Constitució europea? Són conscients, els ciutadans, dels avantatges que els suposa viure a la Unió Europea?. L'equip del "30 Minuts" ha passat per França, Alemanya i Polònia. Ha estat amb estudiants d'Erasmus, funcionaris i diputats del Parlament europeu, treballadors polonesos, empresaris alemanys i membres de la comunitat turca de Berlín,... Tots expressen les seves esperances, però també els temors que els provoca el procés d'integració europea.



Un reportatge de: Roser Oliver i Mireia Pigrau

Imatge: Josep M. Suñé
Producció: Cristina Rivas i Muntsa Tarrés
Muntatge: Bep Domínguez



DOMINGO 25 A LAS 21:35h, TV3

1 comentarios:

Anónimo dijo...

no pude verte...buaaaaaaaaa!!!Me hice un taco mental y pensaba que salias el lunes y no el domingo...Bueno, a ver si cuando regreses podemos vernos al natural, jejeje. Muchos besos y a disfrutar!!!