Free counter and web stats

29.4.07

....la que ens espera....

CRÒNICA DES DE BERLÍN

PAOLA ÁLVAREZ

Aniversari gamberro del primer de maig

 Primer de Maig a Kreuzberg.



Primer de Maig a Kreuzberg.
PAOLA Álvarez
Totes les tradicions, fins i tot les més insòlites, tenen un començament que serveix perquè després se'n puguin celebrar els aniversaris amb una especial intensitat. Així, Berlín viurà aquest primer de maig el vintè aniversari de la celebració violenta del Dia del Treballador. Des que l'1 de maig de 1987 el barri de Kreuzberg --centre de l'activitat okupa dels 80, a la riba occidental d'un Berlín encara dividit-- es va aixecar violentament contra les autoritats (fins al punt d'expulsar-les del districte), aquesta data s'ha convertit en una insígnia de l'esquerra --de moderada a radical-- i de tota mena d'addictes al vandalisme fortuït. A més, després de la caiguda del mur, la nit del 30 d'abril es va convertir en inauguració dels disturbis amb les fogueres del Mauerpark (parc del Mur).
Cada mes d'abril es caracteritza des d'aleshores per les massives accions de propaganda que omplen la ciutat de pòsters convidant a la rebel.lió ciutadana. Aquest any --amb motiu del vintè aniversari-- l'activitat encara va començar abans i ja fa dos mesos que els berlinesos poden decidir a quin moviment s'uniran. Una decisió gens fàcil tenint en compte que aquest dia a Berlín hi ha fins a 60 manifestacions (legals o il.legals) i celebracions al carrer.
Els dos últims anys la policia i l'ajuntament s'han felicitat per haver contingut en gran part el vandalisme i els enfrontaments institucionalitzant les celebracions i acordonant els barris més conflictius, però el germen revolucionari segueix viu i a l'aniversari s'hi afegeix la ferida en l'orgull d'haver estat derrotats.
Per això la policia també està especialment alerta, i és que saben que l'objectiu de molts aquest dia és, simplement, derrotar-los. Està escrit a les parets de la ciutat, amb eslògans com "Les pedres hi són per llançar-les contra la policia", i en l'imaginari col.lectiu d'una població que s'aferra a qualsevol tradició del passat per no acceptar que s'ha perdut gran part de l'encant del Berlín posterior al mur.
El barri de Kreuzberg, on va començar tot, però també alguns barris del Berlín oriental com Prenzlauer Berg o Friedrichshain (reductes dels moviments okupa i punk) són estretament vigilats des de primera hora i, malgrat que hi ha un programa oficial d'actes i concerts, a partir de les nou del vespre és gairebé impossible accedir-hi sense un document que acrediti que hi tens la residència.
Aquesta estratègia de tallar abans que comenci és la que ha servit per reduir les hosts de manifestants en els últims anys. Però els rebels també n'han après i aquest dimarts és més que possible que organitzin la concentració en algun lloc menys assetjat per la policia.
Però al marge dels tiraampolles i dels cremacotxes, Berlín ofereix un inesgotable programa d'entreteniment l'1 de maig al qual cada vegada s'uneixen més ciutadans amb ganes de practicar una protesta més tranquil.la. MyFest, el festival de carrer de Kreuzberg, l'any passat va tenir un èxit sense precedents. Ja es veurà si aquest vintè aniversari suposa el ressorgiment de la protesta violenta o es converteix en el primer aniversari de l'efemèride pacífic i musical.

www.elperiodico.cat

3 comentarios:

Sergi Marzabal dijo...

Salut.
Soc el Sergi, el webmaster del projecte www.catalansalmon.com, que consisteix en muntar webs de forma gratuïta, a diferents ciutats del mon perquè els catalans que hi viuen estiguin en contacte

He pensat que potser t'interessaria fer un cop d'ull a la web per als catalans de Berlin; www.catalansaBerlin.com

Una encaixada.
Sergi

oculta dijo...

uola sergi...the posat el banner a la web, xo és molt gran...saps com empetitir-lo????
ah,els catalans a berlin ja els coneixia! jijiji...tot serà pel barça.....
saluttttttttttttttt

Anónimo dijo...

Hoy siéntete libre para utilizar tu propia creatividad para solucionar cualquier problema que tengas, Virgo. No sientas que la única manera de enfrentar las cosas es con un enfoque racional y metódico. Ya has tratado con este tipo de enfoque mental. Ahora es el momento para explorar un método más intuitivo para completar cualquier tarea que deseas enfrentar ahora. Ejercita más tu naturaleza sensible.